Ova izvannastavna aktivnost gdje se okuplja gotovo 180 članova koji razvijaju poduzetničke kompetencije povezujući kreativnost, samoinicijativnost i ljubav prema odabranom zanimanju.

Učenička zadruga „MODA I DIZAJN“ djeluje u Školi za modu i dizajn od 2014. godine kao izvannastavna aktivnost gdje se okuplja gotovo 180 članova koji razvijaju poduzetničke kompetencije povezujući kreativnost, samoinicijativnost i ljubav prema odabranom zanimanju. Osnovale su je tadašnja stručna suradnica pedagoginja Maja Dadić Žeravica i psihologinja Maja Sedmak (danas Grgić).

Očekivani rezultati rada

 • Probuditi svijest o vrijednosti rada za čovjekov život. Razvijati radne navike učenika, odgovornost, inovativnost, poduzetništvo i kreativnost.
 • Primijeniti i proširiti stečeno znanje u praksi.
 • Razviti organizacijske sposobnosti, psihomotorne vještine kao i sklonost timskom radu.
 • Realizirati osobne interese i interese škole, a tako posljedično osnažiti samopoštovanje i samoefikasnost.

Namjena aktivnosti

 • Prepoznati, pratiti i podržavati interes i dobrovoljnost učenika, njihova predznanja i sposobnosti u pripremi i izvedbi programa rada.
 • Osnažiti inovativnost i kreativnost učenika u radu pojedinih sekcija Zadruge.
 • Razvijati pozitivan odnos učenika prema vrijednosti rada.
 • Omogućiti nastup članova Zadruge s prikazom rezultata rada i stjecanje priznanja za svoje sposobnosti, znanja i vještine na natjecanjima i smotrama.
 • Učvrstiti suradnju s roditeljima, poduzećima, Obrtničkom i Gospodarskom komorom, kao i predstavnicima lokalne zajednice.

Način realizacije i metode rada

 • Izrada i realizacija plana i programa rada pojedinih sekcija Zadruge ovisno o interesima i motivaciji učenika kao i nastavnika-članova sekcija.
 • Promovirati aktivnosti zadruge na natjecanjima i smotrama zadruga u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.
 • Koordinirati i redovno pratiti prodajne aktivnosti u školskom prodajnom prostoru (posebno uz prigodne manifestacije, blagdane i sl.).
 • Osigurati stalnu podršku stručnog vodstva (po potrebi angažman specijalista, članova Obrtničke komore, i sl.).
 • Sve aktivnosti Zadruge dokumentirati, popratiti fotografiranjem i prigodnim tekstom na web stranici Škole te na društvenim mrežama.
 • Učenici pod vodstvom stručnih nastavnika produbljuju naučeno na nastavi i razvijaju cijeli gospodarski proces – od ideje, proučavanja tržišta i modnih trendova, do gotovog proizvoda i prodaje.

U našoj Zadruzi djeluje nekoliko sekcija: Modni kutak, Kreativna galanterijska radionica,  Kreativni cipelići, Modni laboratorij i Mala škola tekstilija.

Različitim aktivnostima u zadruzi učenici različitih zanimanja (krojač, galanterist, obućar, modni tehničar, tehničar modelar obuće i kožne galanterije, dizajner, modni stilist, tekstilno-kemijski tehničar i tekstilni tehničar) stvaraju prijateljstva i pozitivne vršnjačke odnose, razmjenjuju i nadopunjuju znanja kako bi ostvarili zajednički cilj i stvorili nove proizvode. Krajnji rezultat njihovog marljivog i predanog rada su razni tekstilni i galanterijski proizvodi te modni dodaci, koji su uz uporabnu funkciju i estetski privlačni.

Naši su proizvodi dostupni u sklopu prikladnih sajmova za zimski i proljetni odmor koje redovito organiziramo u Školi za modu i dizajn, kao i u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Na sajmovima je moguće kupiti proizvode naših vrijednih učenika te na taj način pružiti podršku i doprinijeti daljnjem radu učenike zadruge.

Osim toga, kao zadruga, redovito sudjelujemo na županijskim i državnim smotrama učeničkih zadruga Republike Hrvatske s kojih uvijek ponesemo lijepe uspomene i nova međuškolska prijateljstva.

Također se vrlo rado odazivamo suradnji s drugim školama i udrugama gdje smo kroz dosadašnje projekte izradili maturantske kape, povijesne medicinske oprave, nesesere, ukrasne višekratne eko vrećice, poklon pernice sa šestinskim motivom za sve ravnatelje sudionike stručnog skupa ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova Republike Hrvatske prilikom čega je ostvarena suradnja s Udrugom hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Ove školske godine sudjelovali smo u humanitarnoj prodaji maskica s porukom u sklopu  Projekta “Nosi se maska s porukom”, gdje smo ostvarili suradnju s Upravnom školom Zagreb i Srednjom školom – Centar za odgoj i obrazovanje. Učenici naše škole izradili su pamučne maskice, a učenici Upravne škole Zagreb osmislili su prigodne poruke za maskice, a potom je organizirana prodaja u prostoru škole.

Ponosni smo na naš inovativni proizvod Šestinski ruksak koji je nastao od ideje kreativne nastavnice s poduzetničkim vještinama, vrijednih suradnica iz škole i učenika. Do sad nas je već predstavljao na više međunarodnih sajmova (na 12. Nacionalnoj izložbi Mladi i inovacije, naINOVA – Budi uzor 2019., na 12. izložbi Euroinvent 2020 – Europska izložba inovacija i znanstvenih projekata u Rumunjskoj, te na Međunarodnoj izložbi inovacija ITE EXPO u Londonu). Ponosni smo jer su ga i drugi prepoznali kao inovativnog te je nagrađen vrijednim priznanjima i medaljama.

Link na etwinning predstavljanje u 2021. godini

https://twinspace.etwinning.net/170864/pages/page/1553182

Diseminacija:

Voditeljice zadruge:

Maja Dadić Žeravica

Iva Sokić

Lea Cikron

Galerija
Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: