U školi za modu i dizajn se održavaju stručni ispiti za područje mode, tekstila i kože.

POLAGANJE STRUČNOG ISPITA

Obveze i rokovi polaganja stručnog ispita te načini i uvjeti polaganja istog, definirani su Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/0886/0992/10105/1090/115/1216/1286/12126/1294/13152/1407/1768/1898/1964/20151/22155/23156/23) i Pravilnikom o polaganju stručnog ispita učitelja i stručnih suradnika u osnovnom školstvu i nastavnika u srednjem školstvu (NN 88/2003).

Stručni ispit prema Pravilniku (NN, 88/2003.) obuhvaća:

  • PISANI RAD
  • NAPISANU PRIPREMU ZA NASTAVNI SAT I IZVOĐENJE NASTAVNOG SATA
  • USMENI ISPIT

Ispitni rokovi za nastavnike srednjih škola su:

– od 10. veljače do 10. travnja i

– od 10. listopada do 10. prosinca.

Ispit se prijavljuje (ovisno o stručnom ispitu koji se polaže) Agenciji za odgoj i obrazovanje / Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih na prijavnici (Tiskanica SI-3), najkasnije 30 dana prije početka ispitnog roka i to dokumentacijom koja je propisana Pravilnikom o polaganju stručnog ispita učitelja i stručnih suradnika u osnovnom školstvu i nastavnika u srednjem školstvu (NN 88/03).

Stručni ispit obuhvaća:

– za učitelje – pisani rad, napisanu pripremu za nastavni sat i izvođenje nastavnog sata i usmeni ispit

– za stručnog suradnika – pisani rad, praktični rad primjeren poslovima koje suradnik obavlja i usmeni ispit

Vrijeme trajanja dijelova ispita:

  • pisani rad – NAJVIŠE 180 MINUTA
  • izvođenje nastavne jedinice– JEDAN NASTAVNI SAT (45 MINUTA)
  • usmeni dio – NAJVIŠE 40 MINUTA

PISANI RAD

  1. Svi kandidati pisani rad pišu istoga dana u isto vrijeme.
  2. Kandidati izabiru jednu od 3 ponuđene teme.
  3. Teme za pisani rad utvrđuju članovi Ispitnog povjerenstva.
  4. Kandidati su dužni napisati stručno-znanstveni esej u kojem pokazuju znanja o odabranoj temi.
  5. Rad mora biti napisan standardnim hrvatskim jezikom.
  6. Svaki kandidat na ispitu dobije papire za koncept te papire za rad koji mora biti završen i predan članu Ispitnog povjerenstva.
  7. Tekst se piše kemijskom olovkom plave ili crne boje, pisanim slovima.

Pripravnik koji je iz pisanog rada ocijenjen ocjenom nije položio, može pristupiti izvođenju nastavnog sata, odnosno praktičnog rada, ali ne može pristupiti usmenom dijelu ispita. Preduvjet za pristupanje usmenom dijelu stručnog ispita su položeni pisani rad i izvođenje nastavnog sata, odnosno praktičnog rada. Pripravnik koji nije zadovoljio na usmenom dijelu stručnog ispita upućuje se na ponovno polaganje tog dijela stručnog ispita.

TROŠKOVI STRUČNIH ISPITA

Troškovi prvog polaganja stručnog ispita pripravnika podmiruju se iz Državnog proračuna.

Trošak ponavljanja pojedinačnog dijela ispita snosi pripravnik sukladno Odluci o obračunu troškova rada ispitnog povjerenstva za dio/dijelove stručnog ispita koje pripravnik ponavlja:

Pisani rad (esej):                             23,65€

Izvođenje nastavnog sata:           31,54€

Usmeni dio:                                     31,54€

* pisani rad (esej) i usmeni dio ispita – 55.19€; izvedba nastavnog sata i usmeni dio ispita – 63.08€

Trošak ponavljanja cijelog ispita: 86,72€ 

Pripravnici koji su položili stručni ispit dobivaju Uvjerenje o položenom stručnom ispitu koje se šalje na adresu ustanove koja je prijavila polaganje stručnog ispita.

PODACI ZA UPLATU:

Ukoliko pripravnik samostalno podmiruje troškove polaganja stručnoga ispita, nalog za plaćanje potrebno je popuniti sljedećim podacima:

Primatelj: Škola za modu i dizajn, Prilaz baruna Filipovića 30, 10 000 Zagreb

IBAN: HR7623600001101344665

Poziv na broj: OIB pripravnika

Opis plaćanja: ime i prezime, uplata za stručni ispit iz (predmeta koji polažete i dijela ispita koji ponavljate)

Za sva pitanja vezana za polaganje stručnog ispita u struci možete se obratiti na  

e-mail: olga.kolobaric@skole.hr  ili na tel. 01 3773 133


Više informacija na: https://www.azoo.hr/strucni-ispiti/ i www.asoo.hr/profesionalni-razvoj/strucni-ispiti/

Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: