Primarni zadatak škole je na kreativan i zanimljiv način obrazovati učenike na područjima likovne umjetnosti, mode, tekstila i kože. Svakog učenika potičemo na inovativnost, kreativnost, dizajnersko promišljanje te razvoj poduzetničkog duha.

Škola za modu i dizajn je srednja strukovna škola smještena na adresi Prilaz baruna Filipovića 30, Zagreb. U školi obrazujemo učenike na područjima rada likovne umjetnosti, tekstila i kože, te smo najveća Škola te vrste u Republici Hrvatskoj.

Bogatim školskim kurikulumom, inovativnim strukovnim kurikulumima, školskim i međunarodnim projektima povećavamo kvalitetu rada i pridonosimo respektiranju naše škole u širem okruženju.

Naši prioriteti u razvojnom planu su usmjereni na modernizaciju strukovnih kurikuluma i poboljšanje uvjeta rada u školi. Kontinuiranim osluškivanjem društvenih i tržišnih potreba razvijamo se i oblikujemo u zanimljivu, modernu modnu školu.

Naši nastavni procesi su kreativni jer su i sama zanimanja takva. Potiču dizajnersko promišljanje, kreativnost i inovativnost. Orijentirani smo prema poduzetništvu kako bi naši učenici što spremnije dočekali tržište rada i bili sposobni i za samozapošljavanje. Suradnjom sa zagrebačkim obrtnicima učenicima otvaramo put za zapošljavanjem nakon završetka škole ukoliko ne žele nastaviti tijek školovanja studiranjem. Veliku pozornost dajemo i državnoj maturi te je učenici uspješno polažu.

KONTAKTI

RAVNATELJICA: dr. sc. Maja Dadić Žeravica

TAJNICA: Ana Kovačević, mag. admin. publ.

SLUŽBENICA ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA: Ana Kovačević, mag. admin. publ.

PEDAGOGINJA: Tihana Barbarić, mag. paed.

PSIHOLOGINJA: Lea Cikron, mag. psych.

KNJIŽNIČARKA: Ksenija Banović, mag.bibil., prof. hrv. jezika i knjiž.

ISPITNA KOORDINATORICA: Marija Gašperov, ing. odj. teh.

ŠEFICA RAČUNOVODSTVA: Snježana Filipec

ADMINISTRATIVNA REFERENTICA: Suzana Bunjevac Gaćina

ŠKOLSKI ODBOR

Članovi Školskog odbora Škole za modu i dizajn:

 • Branka Kožuh, predsjednica (Nastavničko vijeće)
 • Marija Gašperov, zamjenica predsjednice (Nastavničko vijeće)
 • Hrvoje Tomljanović, član (Zbor radnika)
 • Stela Ulovac , članica (Vijeće roditelja)
 • Miljenka Galić, članica (predstavnica osnivača)
 • Zoran Varga, član (predstavnik osnivača)
 • Jelena Zenko Milović, članica (predstavnica osnivača)

ZANIMANJA

Četverogodišnja zanimanja su:

 • dizajner odjeće
 • modni tehničar
 • tekstilno-kemijski tehničar
 • tekstilni tehničar
 • tehničar modelar obuće i kožne galanterije (dizajner modnih dodataka)

Trogodišnja zanimanja su:

 • krojač JMO
 • galanterist JMO

POVIJEST ŠKOLE

U svibnju 2019. godine smo s velikim ponosom proslavili naš Dan škole i 140 godina tekstilnog školstva grada Zagreba.

Početak tekstilnoga školstva u Zagrebu seže u daleku 1879. godinu kada je u sastavu Više djevojačke škole osnovana Šivaća i risačka škola. U Arhivu grada Zagreba u dokumentaciji uz ovaj datum, zapisano je još i postojanje Ženske obrtne i industrijske škole i osnutak Zemaljske ženske stručne škole. Daljnja dokumentacija o postojanju tekstilnog školstva nije proučavana, pa se i ne mogu dati konkretni podatci sve do 1935./1936. kada se otvara Majstorska tekstilna škola koja se prva pojavljuje od 1945./1946. u ulici I. L. Ribara 126. Srednja tekstilna tehnička škola otvorena je 1937./38. pri Obrtnoj školi te poslije postaje samostalna ustanova priznata kao prva srednja škola. Narodna vlast je dodijelila ovoj školi malu tekstilnu tvornicu u Ulici I. L. Ribara 126 (današnja adresa škole) u kojoj se održavala praktična nastava.

Nakon završetka rata 1945. osnovana je Škola učenika u privredi tekstilnog smjera i to poslije sa dvije škole: Škole za muške odjevne predmete i Škole za ženske odjevne predmete. Ove škole su se ujedinile u Tekstilnu školu učenika u privredi Đuro Salaj koja se 1964./1965. ova škola se seli u ulicu I.L. Ribara. Značajno razdoblje u razvoju tekstilnog školstva je donošenje akta 1961. Narodnog odbora Črnomerec o osnivanju Tekstilnog školskog centra i Konfekcijskog školskog centra Đuro Salaj. U to vrijeme Centri su preuzeli u svoje sastave sve dosadašnje škole. Integriranje Centara u Tekstilni obrazovni centar Đuro Salaj, odvija se  1978. godine te u njihov sastav ulazi Đački dom sestara Baković u Klaićevoj 56. koji od 1991. djeluje kao samostalna ustanova pod nazivom Hrvatski učiteljski konvikt. Centar djeluje pod nazivom Obrazovni centar za tekstil, kožu i obuću Đuro Salaj od 1979. godine. Odlukom skupštine Grada Zagreba osnovana je Škola za tekstil, kožu i dizajn u 1991. godini. Škola za modu i dizajn postaje u 2012. godini.

POSEBNOSTI I AKTIVNOSTI ŠKOLE

Posebnost naše škole se jasno vidi u našoj dugogodišnjoj tradiciji, jedinstvenoj školi ovakve vrste u Republici Hrvatskoj. U Školi za modu i dizajn, učenici mogu naći odgovore na svoje različite interese. Školski kurikulum je iznimno bogat, a škola redovito sudjeluje na velikom broju društvenih događanja u gradu Zagrebu i šire.

U izvannastavnom dijelu se pripremamo za natjecanja, inovacije, smotre i modne revije. Organiziramo radionice šivanja za roditelje i učenike, usko surađujemo sa Obrtničkom komorom Zagreb, Udruženjem obrtnika grada Zagreba, Knjižnicama grada Zagreba, Tekstilno – tehnološkim fakultetom, različitim muzejima, galerijama i udrugama koji jačaju kulturni i preventivni školski život te stvaraju pozitivno i dinamično školsko ozračje.

Kontinuirano se bavimo razvojem inovativnih ideja, inovativnog tekstila i recikliranja. Jedan od naših najnovijih inovacija jest svakako šestinski ruksak razvijen u projektu Šestinski je IN.

Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: