Održivost je danas trend. Ako ostane samo trend pozitivne promjene se neće dogoditi. Zato mi djelujemo, istražujemo, poučavamo, osvještavamo.

„Nismo ograničeni našim mogućnostima, nego samo našom vizijom“.

(Khalil Gibran)

Dok je nekome izazov usvojiti što više znanja i hodati dobro utabanim putevima, neki drugi vole istraživati nove, možda ne tako popularne, ali u svakom slučaju zanimljive stazice.

Održivost je danas trend. Ako ostane samo trend pozitivne promjene se neće dogoditi. Zato mi djelujemo, istražujemo, poučavamo, osvještavamo.

Učimo da budemo otvoreni, ne odustajemo lako i da njegujemo strast prema izazovima, koja ih čini zabavnim i riješivim. Takav je bio i naš put do inovativnog bio materijala, izrađenog od kombucha gljive, čaja i malo šećera, od kojeg smo izradili  „tkaninu“ koja slijedi filozofiju održivog razvoja; materijal koji je 100% biorazgradljiv i vraća se u prirodu kao hranjivo. Materijal ima izgled sličan koži, može se šivati i upotrijebiti za izradu modnih dodataka . Predstavili smo ga na proslavi 140 godina tekstilnog školstva u Zagrebu, na Završnaoj konferenciji projekta Great project_Green Education for Active Talents, te na Danu otvorenih vrata Znanstveno-istraživačkog centra za tekstil ( TSRC ).

Sintetika je preplavila tržište tekstila, a posljedice su nemjerljive.
Istražiti bio plastiku i mogućnost njezine primjene u svijetu mode zato je došlo posve prirodno. Uz sastojke koje su posve bezopasni i svima dostupni izradili smo bio plastiku, te od nje modne dodatke i umjetničke instalacije. Njima smo se ponosili na Međunarodnom danu boja.

S pojmom recikliranja i ponovnog korištenja u našoj školi živimo.

Uz moto „Reciklaža nije gnjavaža” još 2007. smo krenuli u borbu protiv plastičnih vrećica i od starih traperica i ostataka tkanina izrađivali platnene torbe, koje smo predstavili i na Državnoj smotri učeničkih zadruga u Poreču.

Od vune uzrađujemo filc, a od ostataka tkanina, pletiva i kože torbe, nakit i ostale modne dodatke.

Tekst i izbor fotografija: Tatjana Novak, dipl. ing.

Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: