Aktualnosti

WorldSkills Croatia – organizacija discipline Dizajn modnih dodataka

Objavljeno 26. svibnja 2021.

Organizacijsko povjerenstvo Škole za modu i dizajn za disciplinu Dizajn modnih dodataka činili su: ravnateljica Maja Dadić Žeravica kao predsjednica Organizacijskog povjerenstva, nastavnica Marija Čališ kao članica, nastavnica Branka Kožuh kao članica, nastavnik Hrvoje Tomljanović kao član i stručna suradnica pedagoginja Iva Sokić kao članica te nastavnik Tomislav Kolarić kao član volonter.

Organizacijsko povjerenstvo je na Zagrebački velesajam došlo dana 10. svibnja nakon testiranja na Covid 19. Tada smo transportirali sve strojeve i potrošne materijale potrebne iz Škole za modu i dizajn. Ostatak strojeva nam je osigurala tvrtka Šivanol d.o.o. kao sponzor natjecanja. Jako smo vodili računa o vizualnom uređenju našeg prostora kao i vidljivosti na društvenim mrežama škole, što je i vidljivo u kreativama sa natjecanja koje je snimila i pripremila članica Iva Sokić. Vizuale plakata, razglednica i bannera, vodila je predsjednica Maja Dadić Žeravica sa fotografskim obrtom Shoot me. Dana 11. svibnja, ravnateljica Škole Maja Dadić Žeravica zajedno sa članicom Marijom Čališ i višom stručnom savjetnicom za tekstil i kožu Danijelom Pustahijom Musulin je otvorila natjecanje te pozdravila prisutne.

Prosudbeno povjerenstvo su činile Suzana Kutnjak Mravlinčić (Tekstilno – tehnološki fakultet), Marija Čališ (Škola za modu i dizajn i ) Mirjana Trubić (Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava).

Projektni zadatak bio je izrada remena inspiriranog temom Ujedinjeni u različitosti – Hundertwasser kao jednog od najpoznatijih europskih suvremenih umjetnika i arhitekata te dobitnika brojnih priznanja za doprinos kulturi, ekologiji, arhitekturi i diplomaciji. Zagovarao je moralnu odgovornosti prema stvaralaštvu te razvoj kreativnosti u obrazovnim procesima. Zalagao se za organsku arhitekturu u skladu sa prirodom i čovjekom, njegovom individualnom kreacijom, unutarnjim težnjama i željama. Prozore je simbolički  gledao kao pravo na različitost, pogled u ljepši i humaniji svijet, naglašavajući kako slobodno kreiranje istih javnosti  daje jasnu sliku kako iza njih žive različiti pojedinci koji se razlikuju od zatvorenog, porobljenog, standardiziranog  čovjeka iz susjedstva. 

Navedeni projektni zadatak uključivao je 5 različitih modula (12 sati na natjecanju) za timsko natjecanje.  Natjecatelji su tijekom natjecanja u ovoj disciplini pokazali znanja, vještine i sposobnosti iz područja dizajna i izrade proizvoda modnih dodataka. Također, zadatak iznenađenja, kako bi se osigurala iskoristivost kože, bio je izrada ogrlica. Prije natjecanja su istražili zadanu temu dok se tijekom natjecanja zadatak provodio po sljedećim modulima:

  • modul 1: Istraživanje teme, dizajn i skice;
  • modul 2: Oblikovanje, konstrukcija i modeliranje  modnih  dodataka;
  • modul 3: Krojenje, priprema i sastavljanje dijelova modnih dodataka;
  • modul 4: Izrada i dovršavanje modnih dodataka;
  • modul 5: Prezentacija modnih dodataka.

Natjecateljske timovi su činili Pavo Klarić i Tamara Nikolić (Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava);

Danjela Novak i Samanta Balog (Gospodarska škola Čakovec) te Paula Jagić i Petra Magdić (Škola za modu i dizajn).

Natjecanje su dana 13. svibnja zatvorile članica Marija Čališ, predsjednica Maja Dadić Žeravica i viša savjetnica Danijela Pustahija Musulin. Predsjednica Organizacijskog povjerenstva Maja Dadić Žeravica se svima zahvalila i dodijelila šestinske proizvode Škole za modu i dizajn kao poklone za Prosudbeno povjerenstvo i natjecatelje te priznanje tvrtki Šivanol d.o.o na cjelokupnoj potpori u realizaciji discipline.

Tim iz Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava bio je ovogodišnji pobjednik, dok je srebro osvojila Gospodarska škola Čakovec i broncu Škola za modu i dizajn.

Kreative sa you tube kanala Škole za modu i dizajn:

Prvi dan natjecanja

Drugi dan natjecanja

Treći dan natjecanja

Maja Dadić Žeravica

predsjednica Organizacijskog povjerenstva

Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: