Aktualnosti

Učenice Dora i Nina dobitnice nagrade Luka Ritz. Tomašević: ‘Hvala vam u ime cijelog Zagreba’

Objavljeno 17. studenoga 2023.

Gradonačelnik je najavio da u  2024. planiraju pokrenuti veliki projekt kojime će unaprijediti borbu protiv nasilja u Zagrebu. Stožerna institucija će biti Centar Luka Ritz, a on će se proširiti i dobiti novu lokaciju i povećati broj zaposlenika.

Nina Dražin, učenica Osnovne škole Jordanovac, osmislila je projekt kojim vršnjake želi podučiti kako da nadvladaju negativne emocije, a pokrenula je i humanitarnu akciju prikupljanja knjiga za bolesne đake koji su na liječenju u KBC-u Rebro. Dora Kurbinger pokrenula je pak dobrotvornu prodaju učeničkih radova u svojoj Školi za modu i dizajn, a sredstva su donirana stradalima u potresu u Turskoj te Caritasovoj Kući za žrtve obiteljskog nasilja.

Te dvije mlade djevojke svojim su trudom, zalaganjem i angažmanom zavrijedile su nagradu “Luka Ritz- nasilje nije hrabrost” koja se već dugi niz godina u obliku priznanja i novčane potpore dodjeljuje po jednom srednjoškolcu te đaku iz skupine od 5. do 8. razreda osnovne škole za doprinos u afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebno za suzbijanje nasilja među mladima.

Osnovka Nina, koja je i aktivna sportašica i zaljubljenica u fotografiju, zavrijedila ju je, među ostalim, iniciranjem projekta “Sportom protiv nasilja”, u sklopu kojeg je s profesorom provodila tehnike disanja na satovima tjelesne kulture, kao i poučavala metodama regulacije negativnih podražaja u povodu Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja. Pokrenula je i humanitarnu akciju “Vrijeme je za dobra djela” s ciljem prikupljanja knjiga ili slikovnica za školu u bolnici, a njezin projekt “Znak za promjenu” nagrađen je na natječaju “Metar do bolje klime”.

Dora je pak proglašena ambasadoricom nenasilja Škole za modu i dizajn u prošloj školskoj godini. Uz pomoć dviju nastavnica osmislila je haljinu koja simbolizira borbu protiv nasilja, a predstavila ju je u sklopu trodnevne humanitarne prodaje. Uređuje i “Preventivni ormar” u hodniku škole, koji svaki razredni odjel oprema u povodu obilježavanja važnog datuma koji sami odaberu. 

A nagrada pokrenuta 2009. spomen je na prerano preminulog Luku Ritza koji je prije 15 godina postalo je simbol za borbu protiv nasilja nakon što je tada osamnaestogodišnji maturant zbog posljedica brutalnog premlaćivanja tragično preminuo. Ovogodišnja dodjela tradicionalno se održala u dvorani Gradske vijećnice u Ćirilometodskoj, a njoj su, među ostalima, prisustvovali i Lukini roditelji, Reno i Suzana Ritz. 

-Želimo djelovati preventivno. Društvo bez nasilja je daleki san, a možemo ga dosanjati ako osvijestimo nasilnike da ne vrijedi biti nasilan. Nadam se da ćemo u tome uspjeti jer to je cilj i politika kojom se vodimo u Zagrebz. Nasilje je kao droga, na prvu vam daje dobar osjećaj jer ste nadvladali nekog tko je slabiji, a onda vas ubrzo to počinje izjedati i na kraju i uništi. Ono što je najgore, to nema samo posljedice za nasilnika, već i za žrtvu, njegovu obitelj i prijatelje. To nije hrabrost. Hrabrost je ono što je učinila Dora kao žrtva nasilja. Ona se osnažila i krenula se boriti protiv takvog ponašanja. Naravno, tu je i Nina koja kroz sport pokušava smanjiti negativne emocije i frustracije kod ljudi. To je ono što trebamo i čemu stremimo- kazao je predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović. 

Tekst i slike su preneseni sa stranice: Učenice Dora i Nina dobitnice nagrade Luka Ritz. Tomašević: ‘Hvala vam u ime cijelog Zagreba’ – Večernji.hr (vecernji.hr)

Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: