Aktualnosti

U kreiranju svojih modela ovi klinci koriste najmoderniju tehnologiju: Na 88. „Zlatnoj igli“ predstavit će se „Zero waste“ dizajnom

Objavljeno 02. listopada 2023.

Škola za modu i dizajn u Zagrebu najveća je škola te vrste u zemlji i školuje učenike u područjima likovne umjetnostimodetekstila i kože. Ono što se odmah osjeti kad uđete su dobre vibracije. Odnos između učenika i profesora je prijateljski, mentorski,  pa se mladi kreativci lako uklapaju ovu školsku sredinu. Da se mijenja odnos javnosti prema strukovnim školama vidljivo je i iz primjera ove škole. Ponosni su na to da se interes za školovanje kod njih veći od broja mjesta koje mogu ponuditi. Mijenja se i profil učenika koji upisuju škole te su to sada jako motivirani mladi ljudi s dobrim ocjenama iz osnovne škole.

– Mi imamo individualizirani pristup učeniku, što je nama jako važno. Nastavu izvodimo u jednoj smjeni. U ovom trenutku školu pohađa 490 učenika. Na početku 2019. godine imali smo 320 učenika i sad smo došli do svog maksimuma što se tiče našeg prostornog kapaciteta – rekla je ravnateljica Maja Dadić Žeravica.

U ovoj školi obrazuju se modni dizajnerikrojačiobućarigalanteristi i modni tehničari. Svake godine upisuje se i osam učenika za zanimanje modelara, koji su fokusirani na računalnu izradu krojeva torbi i cipela. No, tu priča o modernim tehnologijama ne staje. Uskoro bi trebao krenuti još jedan nastavni program za računalnog dizajnera tekstila.

– Taj stručnjak moći će projektirati tekstil za naručitelja koji se nalazi bilo gdje u svijetu. On će za njega isprogramirati projekt, a naručitelj će ga zatim samo ubaciti u stroj koji će izraditi tekstil. Uz to oni će kod nas u školi morati savladati sve tehnike pletenja, taftinga, netkanog tekstila i svih ostalih tehnika, odnosno osnove koje ne mogu nigdje drugdje dobiti – objasnila je profesorica Ankica Flegar.

Ova škola proteklih godina se modernizirala i dosta je uloženo u najsuvremeniju opremu na kojoj danas rade učenici. Sve to trebalo bi ih pripremiti za izazove koje donosi sutrašnjica, bilo da pokreću vlastiti posao ili izlaze na tržište rada.

– Uvodimo računalno modeliranje i ulažemo u nove računalne programe i tehnologije. Tako da planiramo uvesti i neka nova zanimanja. Poklanjamo veliku pažnju tome da pratimo svjetske trendove i zato uvodimo digitalnu tehnologiju u naše obrazovne programe – istaknula je ravnateljica.

Dobar dio ovih učenika nastavlja školovanje na Tekstilno tehnološkom fakultetu. Preciznije, čak 50 posto učenika koji su se prošle godine školovali za modnog tehničara upisalo je ovaj fakultet. Oni koji se odluče izaći na tržište rada lako pronalaze zaposlenje u struci ili srodnim zanimanjima.

– Naši učenici se vrlo često zapošljavaju u trgovinama s tekstilom i odjećom, a razmišljamo i o uvođenju zanimanja asistenta u prodaji. Naši učenici prepoznaju kroj i znaju dosta o materijalima te lako mogu preporučiti kupcu što kupiti. Toga danas nedostaje u trgovinama – dodala je Flegar.

Među onima koji su htjeli upisati baš ovu školu je i Dunja iz 3a. Otkrila nam je kako joj je želja postati kostimograf.

– Voljela bih raditi kostime za filmove i predstave. Baš sam željela upisati ovu školu. Ovdje mi je zabavno i kad završim svoje školovanje postat ću dizajner odjeće. Bilo bi lijepo jednog dana živjeti od ovoga što sam ovdje naučila – kaže Dunja.

I njezinoj kolegici Ivi Škola za modu i dizajn bila je prvi izbor.

– Volim crtati, a zanimljiv mi je i dizajn. Sviđa mi se atmosfera u školi i sloboda koju imamo. To dosta pridonosi tome da budemo kreativni. Razmišljam da se odmah zaposlim poslije škole. Ovdje dobivamo dobre temelje za pokrenuti i vlastiti posao. Želim raditi radnu odjeću za zahtjevne fizičke poslove. To je danas tražena roba – istaknula je Iva.

Škola već tradicionalno nastupa na najstarijoj modnoj reviji u ovom dijelu Europe. Ove godine svojim odjevnim modelima podržat će izlazak Sekcije postolara na 88. izdanju „Zlatne igle“. Tijekom dizajniranja odjevnih predmeta vodili su računa o ekologiji i nastojali napraviti komade robe bez ostataka materijala. Tako će se 3. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstaviti svojom „Zero waste“ kolekcijom.

Tekst preuzet sa str. U kreiranju svojih modela ovi klinci koriste najmoderniju tehnologiju: Na 88. „Zlatnoj igli“ predstavit će se „Zero waste“ dizajnom | Udruženje obrtnika grada Zagreba (obrtnici-zagreb.hr)

Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: