Aktualnosti

Top projekt: Modni laboratorij daje učenicima nove mogućnosti suradnje i rada u struci

Objavljeno 26. lipnja 2023.

Piše Dubravka Prpić Znaorčetvrtak, 22.6.2023. u 13:00; Foto: Marko Šolić

Škola za modu i dizajn svečano je otvorila vrata Modnog studija ŠMID te tom prigodom predstavila kolekcije učenika. Ovo je novi način suradnje modnih znalaca koji sada imaju otvorene ruke za razne projekte.

Modni laboratorij je mjesto gdje će učenici stečenim multimedijalnim i digitalnim kompetencijama moći snimati modne editorijale i konceptualizirati projekte te osiguravati materijal za virtualnu galeriju škole i društvene mreže, kao i pružiti podršku i suradnju svojim partnerima u projektu koji imaju slične potrebe, najavljeno je na otvorenju.

24sata

– Škola za modu i dizajn slijedi suvremene smjernice razvoja strukovnog obrazovanja i unatoč činjenice što još uvijek nisu modernizirani planovi i programi svih zanimanja (iako smo pri kraju modernizacije na kojoj mukotrpno radimo), pokušava izvannastavnim aktivnostima i projektima, uspješno odgovoriti trenutnim potrebama tržišta rada – istaknula je ravnateljica Škole, Maja Dadić Žeravica.

Svečano otvorenje Modnog studija, ujedno je bio i Dan otvorenih vrata Škole za modu i dizajn. Među kreacijama ističe se stilski pročišćena i kompleksnom konstrukcijom kroja izbalansirana suknja s tiskom, koja je ujedno okosnica kolekcije Kotula za grad. U formi, inspirirana je tradicionalnom suknjom našeg priobalja.

24sata

– Obzirom na važnost digitalnih medija u poslovanju, pogotovo modnom i upućivanje učenika na samozapošljavanje i razvoj modnog biznisa u budućnosti, vrlo je važno imati stručnu (ekspertnu) osobu koja će biti sposobna raditi na vizualnom identitetu brenda. Stoga je ideja bila od jednog starog trošnog nekad korištenog prostora za tisak, dobiti multimedijalni prostor – objasnila je Žeravica, dodajući kako ovo otvara nove mogućnosti suradnje učenika s raznih područja, ali i potencijalna gostovanja raznih stručnjaka.

Kolekcija od deset suknji otkriva priču o prošlim vremenima u suvremenom izričaju. Vizure grada na slikama naglašavaju dinamiku  splitske Rive, Korza, Straduna ili nekog drugog pulsirajućeg urbanog prostora te su dopunjene jednostavnim grafizmom na bijelim majicama.

24sata

– Zajednička okosnica svih triju mini kolekcija skulpturalne su forme i društveno angažirana moda kroz ekološki orijentirane modne inicijative. Kolekcija je izrađena od dvostruko pletene scube koja se lako obrađuje, a svojom čvrstoćom oblikuje skulpturalne monokromatske forme. Boje tamnog jorgovana, Cadet blue i dim siva, odabrane su prema preporukama Instituta za predviđanje trendova boja za sezonu jesen-zima 2024/25. Kolekcija je krojena po Zero waste konceptu što podrazumijeva matematički pristup izradi kroja i izbjegavanju otpada a time i uštedi u utrošku materijala – zaključila je ravnateljica.

24sata

Bila je tu i kolekcija kao posveta autorici Vivienne Westwood, koja je bila društveno angažirana te poznata po sklonosti inovaciji forme. Dio dizajna donosi i eko kreacije s plastičnim omotima, a publiku su oduševile i rabljene maturalne haljine.

24sata

Kreativnost produljuje život odjevnom predmetu te time radi odličnu podlogu za scenu po ekološkim pravilima. Događanje je pravila i izložba fotografija kreacija učenika.

Tekst i slike preuzete sa str. što je to Modni studio | 24sata

Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: