Aktualnosti

Škola za modu i dizajn opet dobitnik Nagrade Luka Ritz Nasilje nije hrabrost – Dora Kubniger

Objavljeno 16. studenoga 2023.

Dori Kubinger, učenici Škole za modu i dizajn je danas svečano dodijeljena nagrada Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost u Staroj gradskoj vijećnici.

Dora Kubinger je bila ambasadorica nenasilja Škole za modu i dizajn u šk. god. 2022./2023. Dora nažalost ima iskustvo bivanja žrtvom vršnjačkog nasilja koje je iskusila na vlastitoj koži još u osnovnoj školi. Uz to je prepoznata kao senzibilna, empatična i osviještena u tom kontekstu i s obzirom na obiteljsku situaciju o kojoj otvoreno progovara – njezin mlađi brat je dijete s teškoćama u razvoju iz spektra autizma.

Centralni događaj koji Dora organizira ove školske godine kao ambasadorica nenasilja jest humanitarna prodaja za Dan ružičastih majica – nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja (28. veljače do 2. ožujka 2023. godine). Uz pomoć dviju nastavnica mentorica osmišljava haljinu koja simbolizira borbu protiv nasilja te ju konstruira, kreira i izrađuje koristeći svoje vještine usvojene tijekom nastave strukovnih sadržaja koji su dio realizacije strukovnog kurikuluma modnog tehničara. Njezina haljina biva predstavljena na trodnevnoj humanitarnoj prodaji i akciji, a čiji su prihodi usmjereni stradalima u potresu u Turskoj, preko Hrvatske gospodarske komore i Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu. U sklopu ove akcije su prikupljane i druge potrepštine pa su donirane kutije pune higijenskih potrepština, hrane i odjeće Kući za žrtve obiteljskog nasilja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Ta institucija pruža smještaj ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja u kriznim situacijama. U periodu koji je prethodio realizaciji same prodaje i akcije Dora je širila humanitarni duh i poticala svoje vršnjake na empatičnost i uključivanje u rad škole – kroz donacije ili sudjelovanje u izradi modnih dodataka i proizvoda koji su se prodavali u sklopu učeničke zadruge “Moda i dizajn”, a koji su prikazivali stavove i nastojanja borbe protiv vršnjačkog nasilja – oslikane torbe, ogrlice, naušnice, narukvice, kožne torbe sa simbolima, pernice, privjesci, gumice za kosu (…)

S obzirom na Dorine karakterne osobine, životno iskustvo i zrelost s kojom pristupa svakoj aktivnosti u koju je uključena, ponosni smo što je baš ona dobila nagradu budući da aktivno i plemenito pristupa svemu što može iskoristiti za progovaranje o važnosti borbe protiv nasilja – preventivnim aktivnostima, struci za koju se obrazuje, suradnji s drugim učenicima, nastavnicima i djelatnicima škole.

Lea Cikron, psihologinja

Maja Dadić Žeravica, ravnateljica

Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: