Aktualnosti

ODIJELO ZA ČITANJE

Objavljeno 01. lipnja 2021.

Projekt Odijelo za čitanje najbolji je pokazatelj da moda i književnost itekako idu zajedno!

Projekt Odijelo za čitanje Škola za modu i dizajn provodi u Godini čitanja u suradnji s Gradskom knjižnicom Zagreb (Knjižnice grada Zagreba), a odobren je od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Ovaj je projekt zamišljen na način da književna djela odabranih književnica posluže kao inspiracija za buduću modnu kolekciju koju će kreirati i izraditi učenici naše škole.

Odijelo za čitanje započelo je 21. svibnja 2021. gostovanjem hrvatske mlade pjesnikinje Lare Mitraković (podrijetlom s otoka Visa) u našoj školi. Uz prigodne uvodne riječi voditeljice projekta, Sanje Blažičko Repanić (Gradska knjižnica Zagreb), i Olge Kolobarić, profesorice Škole iz područja Modne tehnologije, uslijedio je razgovor s pjesnikinjom koji je vodila Marina Bastašić, prof., a sve je budnim okom i uhom pratio 3.A razred.

Uz prethodno navedene sudionike, prisutni su još bili Marija Kasum, prof., Marijana Rogić Bocchetti (Gradska knjižnica Zagreb), Marko Šikić (snimatelj za YouTube kanal Knjižnica grada Zagreba), redateljica Lidija Špegar i snimateljica Mateja Ilijašev.

U razgovoru je pjesnikinja otkrila specifičnosti svojega pjesništva, od tematike, motiva preko boja, ali i glazbe koju sluša, raspoloženja, osjećaja.

Izravno, neposredno, iskreno Lara Mitraković govorila je i o životu na otoku u odnosu na život u gradu, kamo se uputila na studij (završila je hrvatski jezik i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu), a i odgovorila je na postavljena pitanja učenika o njezinu stilu odijevanja u srednjoj školi, što sve utječe na njezin način odijevanja, općenito kako je provodila srednjoškolske i studentske dane, kao i o vrsti glazbe koju sluša. Odgovori koji su zasigurno u učenicima probudili maštu za njihove buduće kreacije.

Pjesnikinja Lara Mitraković otkrila je i svoje ugodno iznenađenje činjenicom da će baš na temelju njezinih pjesama nastati dio modne kolekcije, a svoje oduševljenje nije krila niti u trenutku kada je Olga Kolobarić predstavila kolekciju nekoliko korzeta koje su učenice 4.B razreda (modni stilisti) već izradili na temelju njezine pjesme „mala lara“.

U okviru ovoga razgovora učenici su imali prilike čuti i njezinu pjesmu napisanu izvornim, kako sama pjesnikinja kaže, komiškim govorom, a ovaj je susret uveličala i čitanjem svojih pjesama „mala lara“, „lucija“ , „ukiseljeno more“ , „majci umjesto unuka“…

Pjesnikinja Lara Mitraković dobitnica je književne nagrade grada Karlovca „Zdravko Pucak“  za svoj rukopis „Brojanje pogrešaka“ (2016.).  

Gostovanje Lare Mitraković bilo je prvo u nizu onih koji slijede, a ono što slijedi, vjerujem, dodatno će vas sve zaintrigirati!

Kako se sve uistinu odigravalo, možete pogledati na sljedećoj poveznici 

                                                                                                   Tekst: Marina Bastašić, prof.

Slike: Olga Kolobarić, prof.

Galerija
Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: