Aktualnosti

PREDSJEDNIK GRADSKE SKUPŠTINE PRIMIO NOMINIRANE ZA NAGRADU LUKA RITZ – NASILJE NIJE HRABROST

Objavljeno 28. rujna 2021.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović primio je nominirane za nagradu Luka Ritz – nasilje nije hrabrost. Dvanaest učenika u pratnji svojih nastavnika, ravnatelja i/ili mentora, čije je prijave razmotrio Odbor za javna priznanja, posjetilo je Staru gradsku vijećnicu uoči 4. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba. 

„Luka Ritz je nastradao kao žrtva nasilja od strane maloljetnih osoba na mostu Slobode – sloboda je nešto što se svi kunemo da želimo zaštiti. Sloboda ne znači da možemo raditi što možemo i hoćemo, sloboda nije pretući svojeg vršnjaka, sloboda svakog čovjeka je ograničena slobodom drugog čovjeka jer i on ima pravo na isto što i mi. Kada petorica pretuku jednog ne radi se o slobodi već o kukavičluku. Hrabrost je ustati protiv toga. Hrabrost je izložiti sebe i reći DOSTA! A to je ono što ste napravili vi – kandidati za nagradu Luka Ritz – nasilje nije hrabrost – svojim primjerom ste ustali protiv vršnjačkog nasilja. Na razne načine; bilo svojim angažmanom u humanitarnim akcijama, zaštiti ljudskih prava, zaštiti vršnjaka, bilo svojim direktnim uključivanjem u smirivanje napetih situacija koje su mogle eskalirati u nasilje.
U Skupštini smo pomno čitali što ste radili i zašto ste kandidirani. Svi ste vi pobjednici. Svi ste vi taj primjer koji želimo pokazati. Svi ste vi  ovdje nositelji baklje slobode o kojoj sam pričao uvodno.
Kada olimpijski plamen prolazi određenom zemljom, nose ga najbolji sportaši te zemlje. Plamen sporta, fair playa, suradnje, tolerancije. U kontekstu borbe protiv vršnjačkog nasilja, taj plamen nosite vi. Vi ste ga pronijeli našim gradom, vi ga i dalje nosite, a ono što ćemo zajedno učiniti je da nećemo dozvoliti da se ugasi. Vi ste naše lučonoše, a mi smo ti koji će vam pomoći da to svjetlo zasja još jače u našem gradu te da ga u konačnici oslobodimo nasilja.
Ne smijemo zaboraviti da nasilje nije samo fizičko. Ustati protiv psihičkog nasilja, velika je stvar. Vi ste perjanice toga.
Nasiljem nećemo riješiti ništa, a zakomplicirati ćemo sve.
Ako itko pokuša to svjetlo slobode i borbe protiv vršnjačkog nasilja koje promičete, ugasiti, uvijek se možete obratiti meni osobno ili možete doći u Gradsku skupštinu Grada Zagreba.
Ovdje sjede vaši predstavnici; ljudi koje su birali vaši roditelji, učitelji,  ravnatelji i koji moraju zastupati ono što vi želite, a vi želite biti slobodni u gradu bez nasilja. Vi ste naši heroji. Svojim primjerom vodite u tom smjeru svoje vršnjake, a na nama je da vam omogućimo uvjete za to. Zagreb je zahvaljujući vama bolje mjesto za življenje“, poručio im je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Tena Arapović iz OŠ Frana Galovića poručila je: „Mi nismo jedini. Ima nas relativno puno u školama, a mi koji smo ovdje, samo smo sretnici koji su nominirani. Svatko od nas nije dobar zato što se to od nas očekuje ili zato što to netko želi već to dolazi prirodno“.

Svakom kandidatu predsjednik i svi prisutni zapljeskali su odajući im počast za sve čime su pridonijeli unapređenju kvalitete života svojih vršnjaka i društva općenito.

Tekst preuzet sa stranice: https://skupstina.zagreb.hr/predsjednik-gradske-skupstine-primio-nominirane-za-nagradu-luka-ritz-nasilje-nije-hrabrost/3217

Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: