Aktualnosti

Međunarodni dan boja

Objavljeno 04. travnja 2023.

Izložbom „Boja u slici” održanom od 30. ožujka do 01. travnja 2023. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla obilježen je Međunarodni dan boja u organizaciji Hrvatske udruge za boje.

Zbog nestanka struje, otvorenje je proteklo u mraku, što je bila odlična uvertira izložbi posvećenoj bojama. Škola za modu i dizajn se predstavila s dvije priče: Od boja do kroja – Hrvatska Amazona i Picasso.

Od boja do kroja je modno-edukativna priča realizirana prošle godine gdje su boje Hrvatske Amazone zaživjele na našim modelima, a za Međunarodni dan boja je nadograđena istraživanjem o bojama perja tiskanih ptica, njihovom nastajanju, razlici između pigmentnog i strukturnog obojenja i svrsi. (Realizacija:Tekstilno–kemijske tehničarke i Modne krojačice, mentorice: Marija Gašperov i Tatjana Novak)

Picasso,  inspirirano Picassovim muzejom u Parizu, koji je povodom obilježavanja 50. godišnjice umjetnikove smrti izložio njegove radove u nesvakidašnjem ozračju, pozivajući na dijalog. (Realizacija: Valentina Suša 3.D, Izborna nastava “Modni laboratorij”, mentorica: Tatjana Novak )

Učenice Nika Manjarić, Leda Rubinić, Valentina Suša i Anida Zekiri  su u okviru Izborne nastave „Modni laboratorij” pripremile i zainteresiranim posjetiocima predstavile naše radove, te sudjelovale na zanimljivim radionicama bojenja tekstila prirodnim biljnim bojilima i izradi slika od vune.

Tekst i slike: Tatjana Novak

Galerija
Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: