Aktualnosti

“Krpe na stol!” – limited edition

Objavljeno 08. veljače 2021.

Tekstilno – kemijske tehničarke (učenice četvrtog razreda) i modne krojačice (učenice prvog razreda) su ostvarile već nekoliko zajedničkih projekata.

Učenje na ovaj način je zanimljivo, zabavno i inspirativno jer se ova zanimanja prirodno izvrsno nadopunjuju. Ostvaruju se specifični ishodi učenja, ali i oplemenjuju zajedničkim ciljem.

Tekstilno-kemijske tehničarke će kroz projekt usvojiti i primijeniti različite tehnike tiska na tekstilu, a modne krojačice vještine ručne izrade ukrasnih bodova, te strojnog šivanja.

Zajednički cilj je upoznati koncept spore mode ( „slow fashion „) kroz izradu kolekcije kuhinjskih krpa i ubrusa, osvijestiti vrijednost ručnog rada i unikatnih malih serija proizvoda izrađenih u skladu s ekološkim i etičkim principima.

Projekt se odvija tijekom cijele školske godine, kroz 4 projektna zadatka, pod nazivom „Krpe na stol!” – Limited edition.

Do kraja 1. polugodišta ostvarena su dva projektna zadatka:

  • P®ADA LIŠĆE – jesenska kolekcija kuhinjskih krpa – tehnikom visokog tiska otisnuti su uzorci na tkanini,  dok su ručnim vježbama šivanja istaknuti pojedini dijelovi uzoraka, a na stroju za šivanje izrađeni porubi.
  • BECHAMEL No5 – zimska kolekcija kuhinjskih krpa –  tehnikom sitotiska pomoću folija su otisnuti  uzorci na tkanini, a strojnim vježbama šivanja izrađeni su sastavni šavovi i porubi, te našiveni ukrasni elementi. Izrađene su privjesne i ušivne etikete, čime su proizvodi spremni za prodaju.

Na kraju projekta potrebno je napraviti i izračun cijene proizvoda. Na taj način se učenike potiče na razmišljanje o vrijednosti vlastitog i tuđeg rada, te se razvijaju poduzetničke vještine.

Poveznice na e-portfolio:

Mentorice: Marija Gašperov i Tatjana Novak

Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: