Aktualnosti

košulje Zagreb- kultura-moda

Objavljeno 28. svibnja 2021.

Projekt „Zagreb-kultura-moda“ primjer je kooperativnog učenja učenika 4 različita zanimanja u našoj školi.

Učenici 2.c razreda smjera modni tehničar u svom redovnom programu iz predmeta Konstrukcija modnih proizvoda izradili su kroj za žensku košulju, usklađenu s trenutnim modnim trendovima.

Prije same izrade košulje trebalo je odabrati odgovarajuću tkaninu za izradu košulje.  Cilj istraživanja ovog dijela projekta bio je usporediti kako sirovinski sastav tkanine utječe na kroj modela. Analiza je uključivala tri bazično pamučne tkanine različitih debljina, tkanja i sirovinskog sastava.

Košulje, koje su skrojili modni tehničari, sašili su učenici 2.j razreda smjera krojač i tom prilikom proučavali konstrukcijske razlike u obliku pojedinih elemenata na košuljama kao što su ovratnici, orukvice, oplećnice i sl.

Učenici 3.a, smjer modni dizajner, inspirirani motivima grada Zagreba dizajnirali su uzorke za tisak i u timskom odnosu s učenicima 4.d  smjera tekstilno-kemijskih tehničara oplemenili  košulje  višebojnim sitotiskom. Poseban naglasak u ovom dijelu projekta bio je na  usporedbi tehnika tiska sa ručnim oslikavanjem tekstilnim bojama.

Međusobnom suradnjom i međupredmetnim povezivanjem znanja i vještina svih sudionika i uz pomoć nastavnica T. Novak, M. Mihalić, M. Pendeš i A. Flegar nastali su kreativni modeli košulja.

Nadamo se da ćemo rezultate ovog projekta moći uskoro predstaviti na nekom modnom događanju u gradu a na ponos našoj školi i svim učenicima koji su sudjelovali u njemu.

Tekst i slike: Ankica Flegar

Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: