U organizaciji Hrvatske udruge školskih knjižničara 14. Svibnja 2024. godine održana je 10. Knjižna booka, svečanost knjige i čitanja, u velikoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

U organizaciji Hrvatske udruge školskih knjižničara 14. Svibnja 2024. godine održana je 10. Knjižna booka, svečanost knjige i čitanja, u velikoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Ovogodišnja Booka posvećena je 150. obljetnici rođenja Ivane Brlić-Mažuranić,

Svečani program otvorile su prof. dr. sc. Ivanka Stričević, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Goranka Braim Vlahović, predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara  te Vanja Jurilj, dopredsjednica Udruge i pokretačica ove svečanosti.

Učenici osnovnih i srednjih škola predstavili su tematske izložbe nastale u suradnji i pod stručnim vodstvom školskih knjižničara, a program su obogatili i nastupima prigodnim scenskim programom te zanimljivim video prikazima književnih djela.

Na svečanosti je održana i dodjela nagrada za dva  natječaja: literarni natječaj Svijet kao začarana šuma (u suradnji s Noći knjige) te natječaja za primjenu mrežnih alata Stvarajmo eKreativno!

Osobito zanimljiv bio je razgovor s književnikom Damirom Karakašom koji je vodila učenica Gimnazije Tituš Brezovački, Tonka Lugarić.

Boje naše škole predstavili smo izložbom likovnih radova inspiriranih poezijom kanadsko-indijske pjesnikinje Rupi Kaur, a u kojoj su sudjelovali učenici 3. a i 2. a razrednog odjela, smjera dizajneri odjeće. Mentorice su nastavnice Maja Mihalić i Marina Bastašić.

Učenik 3. C razreda, Bartol Marinčić, predstavio je, uz školsku knjižničarku Kseniju Banović, taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu  Čarobni ormar, nastale u školskom projektu Čarobnjak krojač, s posebnim osvrtom na suradnju s Hrvatskom knjižnicom za slijepe u kojoj je je i sâm Bartol sudjelovao snimajući zvučnu varijantu slikovnice. U izradi taktilne slikovnice kao mentori sudjelovali su i  nastavnici Tomislav Kolarić, Irena Stevanov, Marija Kasum, Andreja Jureković Perković, Anita Boltek, Marija Žgalin, Zdravka Palačković, Nevenka Papac, knjižničarka Ksenija Banović i ravnateljica Maja Dadić Žeravica.

Galerija
Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: