Aktualnosti

Dobar tek uz BECHAMEL 5, svako jutro uzmi jednu DOLCE BANANA

Objavljeno 28. studenoga 2021.

Igra imenima i brendovima uvijek je zabavna, naročito kad se iza projekta kriju kreativci –  riječ je o srednjoškolcima zagrebačke Škole za modu i dizajn.

ŠMID na Ambienti 22 cr

Nedavno su na Ambienti predstavili krpe s imenima koja su neodoljivo podsjetila na ona svjetski prepoznatljiva, a sve to na tako svakodnevnoj stvari kao što je – kuhinjska krpa.

Dobar tek uz Bechamel 5, a svako jutro uzmi jednu Dolce BananaDonatela je postala VirsadćeMart Jacobs, a ovih dana Lišće P®ADA.

ŠMID na Ambienti 12 cr

– Projekt „Krpe na stol!” zamišljen je kao zabavan način stjecanja potrebnih kompetencija u području tekstilnog tiska za tekstilno kemijske tehničare, te praktične nastave šivanja za krojače – objavio je ŠMID.

ŠMID na Ambienti 25 cr

Provodio se tijekom cijele školske godine obuhvaćajući potrebna znanja i vještine predviđene programom. Učenici su tako dobili priliku učiti, ali se naglasak se s riječi učenje prebacio na stvaranje, što je učenju dalu posve novu vrijednost. Kroz rad se njegovao senzibilitet za „sporu modu” , a time i za ekološku problematiku – javlja škola.

ŠMID na Ambienti 61 cr

Rezultat – 4 kolekcije kuhinjskih krpa i pregača. Nazivi kolekcija su inspirirani poznatim dizajnerima i modnim kućama Prada, Chanel, Marc Jacobs, Donatella Versace i Dolce & Gabbana koje su učenici iskoristili kako bi se poigrali nazivima.

ŠMID na Ambienti 31 cr

Ovo je način na koji kreativci otkrivaju sklonost modnom humoru, ali i igri logomanijom i korištenju slavnih imena na nečemu tako – svakodnevnom.

ŠMID na Ambienti 23 scr

Dokaz je ovo da dizajn tekstila i mode može i mora imati komičnu stranu, odnosno podržavati kreativnost ‘izvan okvira’ te razmišljanje i promišljanje svijeta brendova, koji su naizgled ‘nedodirljivi’.

ŠMID na Ambienti 37 cr

Nazivi su samo u službi projekta i neće se koristiti u komercijalne svrhe.

U

Lišće P(R)ADA – FOTO: Group “Tisak 4.D”

Škola za modu i dizajn po prvi puta je predstavila radove profesora i učenika na AMBIENTI – međunarodnom sajmu namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije koje se održava na Zagrebačkom velesajmu od 21. – 24. listopada 2021 u paviljonu 5.

ostaloSMID AMBIENTA323

Izjava ravnateljice Maje Dadić Žeravice: – Unikatni dizajnerski ukrasni jastuci u izradi Modne tehnologije Škole za modu i dizajn nastali su ručnim radom metodom taftinga Odjela za kreativno tkanje, a dizajnirani posebno za vizual spavaće sobe Elisabeth Mas u Istanbulu. Replike navedenih dizajnerskih jastuka izložene su na Ambienti kao tapiserija na platnu što prikazuje modalitet mogućnosti dizajnerskih proizvoda za dekorativu. Ujedno, predstavljamo i crveni tepih nastao kao ručni rad na tkalačkom okviru kao dio kolekcije Zagrebačka škrinja sa blagom Učeničke zadruge Škole za modu i dizajn nagrađene prvim mjestom na Smotri učeničkih zadruga Grada Zagreba. Otiskani dekorativni gate Tehnologije tiska Škole za modu i dizajn inspirativni je moment dizajnera odjeće Škole za modu i dizajn i njihovih dizajnerskih prijedloga za Elisabeth Mas.

ostaloSMID AMBIENTA1

Predstavili smo također i radove Odjela za modno crtanje, slikanje i modeliranje, prekrasne kolaže tonskih kontrasta u kojima zamišljamo kako je „Škola za modu i dizajn, bolja nego Vogue, skulpturu AMY u spomen na Amy Winehouse od polikromne terakote koja imitira aluminij kao i radove Tehnologije tiska i Odjela za izradu modnih tekstilnih i kožnih proizvoda gdje smo izložili dizajnerske kuhinjske krpe inspirirane parfemima, pa volimo reći kako „mirišemo na Bechamel 5“. Uz navedene primjerke, izložili smo i restaurirani namještaj u školskim radionicama, koji je nasljeđe Škole iz 60-ih godina, te stoga nedvojbeno možemo reći kako je izložba spoj mode, umjetnosti kao i same struke vezane uz tekstil i kožu – javlja Škola za modu i dizajn.

ostaloSMID AMBIENTA4

Foto: Marko Šolić, privatni album, Elisabeth Mas

ostaloSMID AMBIENTA3
ostaloSMID AMBIENTA11
ostaloSMID AMBIENTA4848
ostaloSMID AMBIENTA32
ostaloSMID AMBIENTA5454
ŠMID na Ambienti 36
ŠMID na Ambienti 64

U potpunosti preuzeto sa stranice:

https://www.itgirl.hr/newsflash/style-and-glow/12982-brendirane-kuhinjske-krpe-skola-za-modu-dizajn

Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: