Aktualnosti

Erasmus + Ključna aktivnost 122 za područje odgoja i općeg obrazovanja Zeleni koncepti STEAM poduzetništva

Objavljeno 23. studenoga 2023.

Škola za modu i dizajn provodi projekt Erasmus + Ključna aktivnost 122 za područje odgoja i općeg obrazovanja Zeleni koncepti STEAM poduzetništva (broj projekta  2023-1-HR01-KA122-SCH-000145552.) za koji joj je doznačena potpora posredstvom Agencije za mobilnost i programe EU u iznosi od 19. 276,00 EUR.

Koordinatorica projekta: Maja Dadić Žeravica

Dodatna osoba za kontakt: Lucija Kaloper

Sudionice projekta: Lucija Kaloper, Irena Stevanov, Tatjana Novak, Marija Gašperov, Gordana Mužinić, Dubravka Konjevod, Mirela Vukman Ivezić, Julijana Šijić i Marija Žgalin.

Vremensko trajanje projekta: 1.09.2023. – 31.08.2024.

Sudionici će pohađati različite, ali međusobno u ciljevima povezane tečajeve. Strukovne nastavnice Julijana Šijić (voditeljica obrazovanja odraslih) i pripravnica Marija Žgalin pohađat će tečaj There is no Planet B od 26.11.- 01.12.2023. u Portu (Porto). Nastavnice će naučiti niz novih tehnika i alata koje će aktivno primijeniti u implementaciji odgovornog poduzetništva i održivog razvoja u kulturu škole, odnosno u poučavanju međupredmetne teme Održivi razvoj te vođenju izvannastavne aktivnosti Odgovorno poduzetništvo. Prije svega, obrazovanje o klimatskim promjenama pruža važan prozor u individualnu i društvenu odgovornost. Ovaj je tečaj osmišljen kako bi uveo obrazovanje o klimatskim promjenama za održivi razvoj kroz kurikulum, na više predmeta. Strukovne nastavnice Tatjana Novak, Marija Gašperov, Gordana Mužinić, pohađat će tečaj Everything about 3d Printing od 06.-12.11.2023. u Lisabonu (Portugal). Riječ je o osposobljavanju nastavnika bez obzira na njihovo prethodno iskustvo za učinkovito korištenje 3D ispisa i 3D modeliranja u učionici. Brza moda jedan je od problema današnjeg vremena, a 3D ispis je više nego dobrodošao partner za suočavanje s njim jer nema rasipanja materijala, te se mogu koristiti reciklirani materijali. Nastavnice općeobrazovnih predmeta Dubravka Konjevod i Vukman Ivezić pohađat će tečaj The Ecocentric Approach Introducing Sustainability in Education u Firenzi od 6.-11.11.2023. gdje će se intenzivno raspravljati o primjerima problema modne industrije i mogućim rješenjima koja se pojavljuju te kako aktivno uvesti održivost u svoje škole. Kako bi se održivost povezala sa STEAM poduzetništvom, strukovne nastavnice Irena Stevanov i Lucija Kaloper, pohađat će tečaj STEAM Education and Entrepreneurship od 29.1.- 2.2.2024. u Valenciji gdje će nastavnice upoznati glavne karakteristike STEAM projekata, poduzetničke kompetencije potrebne za XXI stoljeće kao i strategije učenja za poboljšanje poduzetničkih kompetencije. S obzirom da je digitalni marketing direktno utječe na poduzetništvo, ravnateljica Maja Dadić Žeravica će pohađati tečaj Digital Marketing Training for Educational Staff, od 13.- 17.11.2023. u Puerto de la Cruz (Spain). Ravnateljica će upoznati content marketing i SEO kao primarni kanal i tehniku distribucije sadržaja, strategije društvenih mreža kako bi aktivnosti koje se provode u Školi postale vidljive.

Ključni ishodi projekta:

1. Steći vještine za izradu i implementaciju akcijskog plana održivosti kako bi školu i zajednicu učinili održivijima.

2. Primijeniti skupove osnovnih alata za promicanje i provjeru održivih praksi povezanih s modnom industrijom.

3. Unaprijediti poduzetničke kompetencije i kreirati STEAM poduzetnički projekt sa učenicima.

4. Steći vještine 3d modeliranja u besplatnom softveru Tinkercad i korištenje besplatnog softvera za rezanje i primjenu u poduzetničkom projektu kako bi djelovali u skladu sa održivom modom.

5. Unaprijediti poduzetničke kompetencije iz područja digitalnog marketinga s fokusom na SEO strategije, content marketing i društvene mreže.

Poziv za učenike – uključivanje u izvannastavnu aktivnost u okviru Erasmus+ Odgovorno poduzetništvo

Pozivaju se učenici da se uključe u izvannastavnu aktivnost Odgovorno poduzetništvu. Svi učenici od 1. – 4. Razreda su pozvani da se prijave.

Izvannastavna aktivnost će se odvijati jedanput tjedno.

Ishodi izvannastavne aktivnosti:

  1. Steći vještine za izradu i implementaciju akcijskog plana održivosti kako bi školu i zajednicu učinili održivijima, 2. Primijeniti skupove osnovnih alata za promicanje i provjeru održivih praksi povezanih s modnom industrijom, 3. Unaprijediti poduzetničke kompetencije i kreirati STEAM poduzetnički projekt sa učenicima 4. Steći vještine 3d modeliranja u besplatnom softveru Tinkercad i korištenje besplatnog softvera za rezanje i primjenu u poduzetničkom projektu kako bi djelovali u skladu sa održivom modom. 5. Unaprijediti poduzetničke kompetencije iz područja digitalnog marketinga s fokusom na SEO strategije, content marketing i društvene mreže.

Učenici pod vodstvom Projektnog tima, osmislit će STEAM poduzetnički projekt u skladu s konceptima održivosti, koristeći recikliranje tekstilnih materijala i 3d printanje. Završni dio projekta bit će organiziranje prodajne Održive modne izložbe u lipnju 2024. godine u čijoj će organizaciji i promociji koristiti digitalne marketinške vještine.

Broj učenika: 26 učenika.

Molimo vas da pošaljete motivacijsko pismo zašto bi Projektni tim Vas odabrao i zašto želite sudjelovati (do 200 riječi uz obveznu naznaku imena i prezimena te razrednog odjela). Motivacijsko pismo treba supotpisati roditelj/skrbnik.

Motivacijska pisma je potrebno dostaviti do 4.12.2023. godine u učeničku referadu.

Koordinatorica projekta: Maja Dadić Žeravica

Dodatna osoba za kontakt: Lucija Kaloper

Projektni tim: Lucija Kaloper, Irena Stevanov, Tatjana Novak, Marija Gašperov, Gordana Mužinić, Dubravka Konjevod, Mirela Vukman Ivezić, Julijana Šijić i Marija Žgalin.

Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: