Aktualnosti

Eko dan

Objavljeno 14. svibnja 2024.

Dvorište naše škole živnulo je tijekom Eko dana kroz zanimljive aktivnosti koje su organizirali učenici fakultativnog predmeta Škola i zajednica 30. travnja 2024.

U našoj školi postajemo sve svjesniji činjenice da je drugi najveći zagađivač našega Planeta upravo tekstilna industrija! Prekomjerna proizvodnja tekstila stvara goleme emisije CO2, uzrokuje potrošnju enormnih količina vode, gomilanje tekstilnog otpada na odlagalištima, dok su mogućnosti recikliranja zapravo nedovoljno zastupljene.

Stoga smo organizirali sajam razmjene odjeće i obuće (već treći u ovoj školskoj godini!). Ono što nismo uspjeli razmijeniti, donirali smo socijalnoj zadruzi Humana Zagreb koja se bavi projektima ponovne upotrebe, edukacijama te prodajom donirane odjeće, tekstila i kućnih potrepština. Nakon što smo odjeću i obuću sortirali, pohranili smo je u  spremnik Humane Zagreb postavljen u našem dvorištu.  Znamo da će se onaj bolji dio prodati u njihovome dućanu rabljene robe, dok će se dio pamuka dalje reciklirati i izraditi u industrijske krpe. Na taj način i mi sâmi maksimiziramo ponovnu upotrebu i trudimo se reciklirati još više.

Kreativne tekstilno-kemijske tehničarke iz IVd razrednog odjela demonstrirale su kako izgleda nastavni sat kod nastavnice Tatjane Novak. Izrađivale su vunene filcane kuglice i bojale ih prirodnim bojilima, dok su na radionici Da sam ja eko izrezivale slova i jednostavnije oblike ekološke tematike iz termofolija, te ih transferirale na majice i platnene torbe, osiguravši nam tako ekološke modne detalje.

Centar za kulturu August Cesarec osigurao nam je likovnu radionicu na kojoj je dio učenika s voditeljicom Evom Herceg  izrađivao glinena lica, a koja i dalje krase koru drveća u našem dvorištu. Uvjerili smo se da oblikovanje gline uistinu djeluje opuštajuće i terapeutski, pa se nadamo da će se ova suradnja nastaviti i u budućnosti.

Učenici fakultativnog predmeta Škola i zajednica proveli su i malu anketu među sudionicima Eko dana – učenicima, nastavnicima, gostima. Svi su bili složni u jednom – potrebno nam je što više ovakvih događanja na otvorenom, nastavnih sati u dvorištu i međusobnog druženja kroz ekološke i kreativne radionice.

Ksenija Banović, knjižničarka

Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: