Aktualnosti

Dan Črnomerca

Objavljeno 09. listopada 2022.

Konfekcijski školski centar Đuro Salaj osnovan je temeljem Akta koji je donio Narodni odbor općine Črnomerec na 38. sjednici Općinskog vijeća i Vijeća proizvođača održanoj u srpnju 1961. godine. Korijeni današnje Škole za modu i dizajn vuku još dublje korijene na Črnomercu još od mala tvornice u 50im godinama u Ulici Ive Lole Ribara, dok joj je nasljeđe u tekstilnom školstvu još starije, od davne 1879. godine osnivanjem Šivaće i risačke škole pri Višoj djevojačkoj školi.

Ponosni što smo kao Škola za modu i dizajn sudjelovali na Danu Črnomerca kojeg toliko volimo. I stoga nam je čast što smo pozvani od Vijeća Gradske četvrti Črnomerec i što smo mogli uveseliti sa modnom revijom dviju modnih kolekcija Amazona i Život je u boji.

Projekt Hrvatska Amazona je inspiriran proglašenjem Prekograničnog rezervata biosfere. Nit vodilja za kolekciju Hrvatska Amazona bile su zaštićene ptice rezervata Veliki Pažut, koji se nalazi na ušću Mure u Dravu: orao štekavac, vodomar i kulik sljepčić. Uzorci inspirirani pticama su izrađeni postupkom teselacije, te su 3 različita uzorka otisnuta na tkaninu tehnikom sitotiska. Projekt je povezao tekstilno kemijske tehničare i krojače, a željela se skrenuti pažnja na postojanje gotovo nedirnutih prirodnih zajednica u našoj blizini, te potaknuti na promišljanje i aktivno uključivanje u njihovo očuvanje.

Drugi dio modne revije Život je u boji, rezultat je spontanog školskog projekta. Htjeli smo bez puno troškova i filozofiranja napraviti nosivu i vedru, ženstvenu kolekciju za mlade djevojke. Skupili smo ostatke materijala iz školskog skladišta, šivali, improvizirali i bojali. Svi prekrasni modni dodaci, također su iz naše „kuhinje“ – od kožnih torbica, remena i platnenih torbica. Projekt je povezao dizajnere odjeće, modne tehničare, krojače, galanteriste i tehničare modelare.

Maja Dadić Žeravica

Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: