Aktualnosti

Čitanje je u modi

Objavljeno 12. studenoga 2021.

U Mjesecu hrvatske knjige smo, u Godini čitanja smo, u godini smo kada se obilježava velika obljetnica – 500 velikih i značajnih godina otkako je naš velikan, Marko Marulić – otac hrvatske književnosti – objavio Juditu, prvi spjev na narodnome hrvatskom jeziku!

U godini smo kada na neki svoj osebujan način možemo istaknuti poštovanje prema knjizi, prema čitanju, kada se uistinu možemo upitati što je čitanje, koja je uloga čitanja u našoj životnoj svakodnevici, što sve čitanjem postižemo.

Čitanje nije samo puko prebiranje po slovima, površno listanje. Čitanjem otkrivamo sebe, razvijamo se i obogaćujemo svoj mikrosvijet. Čitanjem učimo, rastemo, komuniciramo. Čitanjem putujemo, upoznajemo. Čitanjem stvaramo i kreiramo.

Čitanje je u modi, ali da je i moda u čitanju, svojim su likovnim radovima i modnim kreacijama pokazali učenici i njihovi mentori Škole za modu i dizajn, sad već tradicionalno postavljenom izložbom u knjižnici Vladimira Nazora u zagrebačkoj Ilici.

Svojim likovnim i modnim ostvarenjima pokazali su da su književnost i moda itekako spojive, da književnost može biti izvrsna motivacija i inspiracija za nastanak ne samo izvrsnih likovnih uradaka, ne samo jednoga odjevnog predmeta, već i cijele modne kolekcije.

Veliki francuski filozof, René Descartes je rekao: „Mislim, dakle jesam.“

Svojim ostvarenjima učenici Škole za modu i dizajn u Mjesecu hrvatske knjige, u Godini čitanja poručuju: „Čitam, dakle jesam.“

Pružimo čitanju priliku, pružimo svakoj knjizi da nas dotakne jer kako navodi učenica 4.A razreda, Laura Stošić: „Čitanjem razvijamo maštu i kreativnost, pronalazimo sebe i svoje ja, a dobra knjiga može nas savjetovati, voditi i odvesti na pravi put.“

Čitajmo!

Tekst: Marina Bastašić, prof.

Slike nacrtale: Ivona Bošnjak, 4.a i Helena Kožić, 4.a

Galerija
Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: