Aktualnosti

“Priča o modi, dizajnu, arhitekturi, interijeru, kulturnoj baštini i održivosti”

Objavljeno 20. listopada 2022.

Manekenska sekcija je u subotu 12. listopada 2022. godine u paviljonu 5 sudjelovala na Ambienti s modnom revijom nazvanom “Priča o modi, dizajnu, arhitekturi, interijeru, kulturnoj baštini i održivosti”.

Vivienne Westwood Second Hand

Modeli su inspirirani bezvremenskim tartan uzorkom, okosnicom brojnih tradicionalnih interijera i modne odjeće. Razvoj kolekcije je vođen filozofijom dizajna koji nastoji biti društveno odgovoran, drugačiji, osviješten prema okolišu, ali i vlastitoj struci. Tijekom izrade modela korišteni su visokokvalitetni materijali dobiveni od starih muških sakoa i ostataka interijernog tekstila. Naoko nespojivi uzorci u svom kontrastu i dinamici, umireni su i upotpunjeni akcentima teksturiranih dodataka od crvenih pređa. Modni dodaci su rezultat rada našeg Odjela za kreativno tkanje i pletenje.

 Atomium kolekcija

Modeli su inspirirani skulpturom Atomiuma u Briselu koji predstavlja atome alfa-željeznog kristala. Razvoj kolekcije je fokusiran na promatranje i interpretaciju sferičnih oblika trokuta na površini atoma – kugli koji povezani pravilnom geometrijskom dinamikom čine savršenu cjelinu. Minimalizam i čistoća geometrijske forme kolekcije naglašeni su materijalom scuba/neopren, a organdi svojom fluidnošću dočarava mogućnost zrcaljenja okoline na Atomium. Modni dodaci su rezultat rada naših radionica Modnih dodataka.

Zalistavac

Model je inspiriran ukrasnim elementom naziva Zalistavac koji je imao ulogu svojevrsne ogrlice, a dio je ženske dalmatinske narodne nošnje i njim se pokrivao prsni dio košulje. Zalistavac je izvorno izrađen od ostataka sukna povezanih u skladnu ornamentiku živih boja. Iako je na prvi pogled model pelerine jednostavnog kroja u njemu je sadržana mogućnost transformacije u kompleksnu, multifunkcionalnu formu. Za realizaciju modela korišten je interijerni dekor materijal u crvenoj boji, a kožne geometrijske aplikacije su ručno oblikovane.

Tekst: Maja Dadić Žeravica, Branka Kožuh

Fotografije: ZAGREBAČKI VELESAJAM / Siniša Kosić (Fotoreporter- fotograf)

Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: