Aktualnosti

9. Knjižna booka

Objavljeno 26. svibnja 2023.

Škola za modu i dizajn predstavila se na manifestaciji 9. Knjižna booka.

U Nacionalnoj i svučilišnoj knjižnici 24. svibnja 2023. održana je 9. Knjižna booka, svečanosti koja slavi knjige i čitanje kroz tematske izložbe i radove učenika osnovnih i srednjih škola, a koju je pokrenula Hrvatska udruga školskih knjižničara radi promicanja knjige i poticanja čitanja i čitateljskih navika učenika.

Na bogatom programu prvi put se predstavila i Škola za modu i dizajn kolekcijom koju smo izradili za igrokaz „Na Tri kralja ili kako već hoćete”. Kolekciju su predstavile učenice Franka Vojković, Laura Duvnjak I knjižničarka Ksenija Banović.

Naš je ovogodišnji zadatak bio uprizoriti likove iz popularne Shakespearove komedije prema doživljenoj riječi. Pritom smo željeli oblikovati skladne odjevne predmete koji su, osim što će poslužiti kao kostimi za predstavu, ujedno biti i multifunkcionalni odjevni predmeti. Zajedničkim snagama (mnogih učenika i profesora škole)  izradili smo kolekciju od 5 dvostrano nosivih ogrtača. Zgodno je, usput, spomenuti da je jedan od naših glumaca (Mislav Blotnej, 1.j, krojač) svoj ogrtač i kompletno vlastoručno sašio, a naša je „luda” iz predstave (Laura Duvnjak 3.a, dizajner odjeće) zaslužna za ideju i potpunu realizaciju svog kostima, ali i haljine za naslovni lik – Violu.

Malo smo se poigrali i s konceptom logotipa. U Gucci odijelu ne postaješ Gucci, ali naši su glumci, uskočivši u odijela likova iz ove lijepe priče, postali vojvoda Orsino, upravitelj  Malvolio, vitez Tobija i Andrija…

U projektu su sudjelovali učenici od prvih do četvrtih razreda naše škole uz gosta – učenika Upravne škole Zagreb, dok su u izradi kostima i logistici sudjelovali su učenici 3.h  i 1.j razreda,

Profesorice koje su sudjelovale u projektu: Andrea Jureković Perković, Branka Kožuh, Olga Kolobarić, Marija Kapović, Zdravka Misilo, Anita Boltek i Marija Žgalin.

Sve smo ovo realizirali I financirali sredstvima Gradskog ureda za kulturu kroz project Slovo na konac. Ovaj edukativni project održava se u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca održava od 2019. godine i to kao platforma za pronalaženje kvalitetnih informacija, tematskim povezivanjem mode i književnosti na način šireg promišljanja o modi, estetici, osobnosti, kvaliteti i obogaćivanju života.

Maja Mihalić i Ksenija Banović

Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: