Aktualnosti

Stručno usavršavanje za djelatnike Škole

Objavljeno 13. travnja 2021.

17. ožujka 2021. su stručna suradnica psihologinja Lea Cikron i nastavnica Irena Stevanov za sve djelatnike Škole održale interaktivno predavanje. S obzirom na zahtjevan i izazovan period kroz koji svi zajedno prolazimo, teme održanih predavanja bile su „Traumatski događaj – kako pomoći sebi i drugima?“ i „Pružanje prve pomoći“ s naglaskom na moguće ozljede prilikom potresa i/ili evakuacije.

Glavni cilj predavanja stručne suradnice psihologinje bio je normalizirati sve emocije, misli i ponašanja koja su prisutna kod djelatnika i učenika te pružiti psihoedukaciju nakon koje će svi bolje razumjeti kako okolnosti utječu na naše mentalno zdravlje, ali i usvojiti metode kako si pomoći u teškim trenutcima. Nakon što su objašnjene individualne razlike u doživljaju potresa i o čemu one ovise, djelatnici su osviješteni i educirani o mogućim reakcijama na traumatski događaj, bilo da je riječ o potresu ili pandemiji: fiziološkim, emocionalnim, kognitivnim i ponašajnim. Bilo je važno naglasiti kako su sve navedene reakcije normalne – s obzirom na nenormalne okolnosti u kojima živimo. Zatim je navedeno i opisano 9 koraka kako pomoći sebi i učenicima te razjašnjeno kako prepoznati trenutak kada je važno potražiti stručnu pomoć.

Nastavnica Irena Stevanov je s djelatnicima Škole podijelila novosti i manje promjene u postupcima pružanja prve pomoći, sukladno novom izdanju priručnika za vozače i sve sudionike u prometu „Pružanje prve pomoći“, objavljenom 2018. godine. Uz podsjetnik na opće postupke pružanja prve pomoći, fokus predavanja je bio na ozljedama koje mogu nastati kao posljedica potresa, zbog potencijalne opasnosti od ponavljanja potresa.

Lea Cikron, stručna suradnica psihologinja

Irena Stevanov, nastavnica

Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: