Aktualnosti

Projekt Krojač čarobnjak

Objavljeno 17. studenoga 2023.

Svatko od nas ima neku super moć! A super moć naše Škole za modu i dizajn je spajanje i prožimanje nekoliko naizgled nespojivih stvari – od promocije struke, senzibilizacije prema nekim ranjivim skupinama, pa sve do poticanja čitanja.

Budući da je ovu 2023. godinu Europska komisija proglasila godinom vještina, odlučili smo široku paletu vještina naših nastavnika i učenika –  modnih dizajnera, modnih tehničara, krojača i galanterista – pokazati kroz projekt izrade taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu.

Profesorica Andreja Jureković Perković osmislila je priču o djevojčici koja kroz razgovor sa članovima obitelji – mamom, tatom, djedom i bakom – uči o  povijesti odijevanja taktilnim istraživanjem materijala, od krzna i kože koje smo koristili u pećini, pamuka u koje su se omatali Stari Grci, p preko vune i frotira upoznajemo se i sa sintetičkim materijalima bez kojih danas teško možemo osmisliti jedan Modni ormar, po kojemu je i naša slikovnica dobila ime.

U početku nam nije bilo nimalo lako osmisliti taktilnu sliku za djecu oštećena vida. No, kroz radionicu koju su vodile edukacijske rehabilitatorice Tatjana Šupe i Javorka Milković iz Prve dječje knjižnice za djecu s oštećenjem vida Osnovne škole Pećine u Rijeci, s povezom na očima, svijet smo počeli doživljavati i taktilno. Prepoznavali smo teksture materijala i različite objekte, vrstu novčića, mazali smo paštetu na krekere i pastu za zube ne četkice – tako elementarne svakodnevne radnje odjednom su se pokazale kao visoko zahtjevne! Imali smo priliku upoznati se i sa širokom paletom taktilnih slikovnica – od tvrdih, robusnih, do onih posve mekanih, pa i drvenih. Naučili smo da u taktilne slikovnice ide i uvećani tekst za slabovidne, te brajičin tekst za slijepe.

O izazovima u svakodnevnom životu slijepih i slabovidnih osoba dodatno smo se educirali i osvijestili tijekom posjeta Tiflološkom muzeju te u Hrvatskoj knjižnici za slijepe i slabovidne.

Ali i dalje nam je bilo prilično izazovno prebaciti priču o povijesti odijevanja u taktilne ilustracije! U tome nam je, pak, pomogla spisateljica Ana Đokić na radionici „Što je ilustrirana knjiga, a što slikovnica“. Stavila nas je pred izazov da ponovno ispišemo priču o Snjeguljici pri čemu smo mogli birati neku posve novu perspektivu – perspektivu lovca, patuljka ili kraljice, a rečenice smo potom morali pretočiti u ilustracije! Ilustratori, zapravo, nemaju nimalo lak zadatak!

Tu nam se upalila lampica – integralnu verziju priče snimit ćemo kao zvučni zapis koji će se putem QR koda moći očitati na stranici taktilne slikovnice, a srž priče u stihovima i rimama prenijet ćemo na brajičinu pismu! Učenici koji sudjeluju u projektu, u pratnji prof. Tomislava Kolarića, podijelili su uloge i snimili zvučnu varijantu slikovnice, tzv. zvukovnicu, i to u profesionalnom studiju Hrvatske knjižnice za slijepe i slabovidne.

Kako se izrada naše taktilne slikovnice zahuktala upravo tijekom Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenog), u goste smo pozvali književnu autoricu Mirjanu Mrkela iz Zadra. Kroz razgovor o književnom opusu autorice koji obuhvaća romane, poeziju, drame i putopise, dotakli smo se i izazova s kojima se svaki dan susreće nakon što je u 40. godini izgubila vid. Osvojila nas je snagom duha – izgubivši osjet vida, probudila je u sebi duboko skriveni talent za pisanje i na radost svojih čitatelja mu se prepustila.

Čeka nas još malo posla. Vrijedne ruke naših krojača čarobnjaka užurbano dovršavaju stranice triju taktilnih slikovnica, glasovi su već upakirani u zvučni zapis, stihovi nestrpljivo čekaju da ih se otisne u krupnom tisku i na brajici i početkom prosinca ove 2023. godine Modni ormar ugledat će svjetlo dana!

U projektu kojeg financira Ministarstvo kulture i medija u okviru programa Razvoj publike sudjeluju učenici Helena Varivoda, Kristina Zajec, Laura Lukinović, Margita, Monika Golomejić, Franka Vojković, Bartol Marinčić, Valentina Suša, Hana Grozdek te nastavnici Tomislav Kolarić, Irena Stevanov, Marija Kasum, Andreja Jureković Perković, Anita Boltek, Marija Žgalin, Zdravka Palačković, Nevenka Papac, knjižničarka Ksenija Banović i ravnateljica Maja Dadić Žeravica.

tekst napisala: Ksenija Banović, koordinatorica projekta

Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: