Aktualnosti

Obilježavanje dana škole i 30 godina dizajna

Objavljeno 29. kolovoza 2022.

Škola za modu i dizajn obilježila je tri desetljeća dizajna revijom bivše učenice Aleksandre Dojčinović i haljinom Nenasilja, koju je nosila Ljupka Gojić Mikić.

Osnovni dio haljine Nenasilja simbolizira transformaciju, preobražaj, borbeni duh i početak novog života. Stražnji dio haljine je plašt koji nosi simboliku straha, potrebu za transformacijom, i to je ono što još uvijek žena ima na leđima jer put transformacije dug, ali ga ona ipak ostavlja iza sebe. Ljupka je nakon dugo godina ovaj put prošetala pistom Škole za modu i dizajn u pratnji učenika koji su nosili različite majice sa porukama protiv nasilja te su tako zajedno poslali snažnu poruku – objavljeno je povodom obljetnice.

Na događanju su se istaknuli radovi učenika koji su nagrađivani više puta, dajući uvid u njihovu kreativnost i vještine.

Škola ima niz projekata, a jedan od njih je i Odijelo za čitanje. Projekt koji Knjižnice grada Zagreba ostvaruju u partnerstvu sa Školom za modu i dizajn zamišljen je kao spoj književnosti i modnog dizajna, apostrofirajući tako mogućnost inovativnog pristupa u uspostavljanju komunikacije s književnim djelima. Ideja za projekt nastala je na temelju motiva u romanu Pjevač u noći Olje Savičević Ivančević – u njemu glavni lik Slavuj ima „odijelo za pisanje“. Na tom tragu osmišljeno je odijelo za – čitanje, odijelo koje čitanje izdiže na pijedestal koje ono zaslužuje, odijelo koje se oblači kao svojevrsni dresscode za taj čin, čime čitanje postaje dostojanstvena svečana rutina – objavljeno je povodom projekta.

Divno napravljena kolekcija od lana najviše se istaknula na pisti. Radi se o nagrađivanoj kolekciji koja otkriva sklad dizajna, linija i tekstila.

Predstavljena je i kolekcija napravljena u eko duhu, od restlova iz njihove šivaone. Uz to, učenici su pripremili i kreativnu paletu haljina od trapera raznih tonova i oblika. Traper je vrlo zahvalan, baš kao i razni restlovi koji učenike potiču na kreativno oblikovanje.

Voditeljski par također je nosio njihove outfite, a posebno fora izgledala je bijela haljina s elementima od bijelog pleksiglasa. Kreaciju je nosio učenik Rene Redžepagić, u kojoj je djelovao poput kakvog futurističkog svećenika iz Petog elementa. Dizajn su radili svi, u sklopu školskog projekta.


Lei Lou kreacije Aleksande Dojčinović nosile su kandidatkinje Izbora za Miss Hrvatske.

Izvorni tekst preuzet s portala ItGirl: Škola za modu i dizajn – 30 godina dizajna uz nagrađene i eko kolekcija od kolažnog trapera

A o događaju je pisao i portal 24 sata: Ljupka Gojić Mikić u ‘Nenasilju’ slavila 30. rođendan Škole za modu i dizajn u Zagrebu

Podijeli
Pošaljite svojim prijateljima ili podijelite na drušvenim mrežama: